Mango lassi – idealny przepis na lato! Zobacz, jak wykonać!

Najbardziej orzeźwiający napój na lat

0

Najbardziej orzeźwiający napój na lato.

Ten chłodzący napój jogurtowy, popularny na subkontynencie indyjskim, jest znakomity. Po pierwsze jest absolutnie pyszny, może być kremowy i słodko-kwaśny, czasami słony, czasami subtelnie przyprawiony i świetnie orzeźwiający.

Po drugie należy do kategorii deserów, udających napoje, dlatego można nim popijać nawet inne słodkie przekąski. Lassi występuje w dwóch różnych odmianach: słodkiej i słonej (znanej również jako chaas).

Słodka wersja jest często przyprawiona cukrem, który równoważy naturalny, kwaśny smak jogurtu, ale można go również przyprawić wodą różaną, szafranem lub puree. Wielu Hindusów wybiera latem lassi zamiast posiłku. Mango lassi jest nierozerwalnie połączony z Indiami.

Przepis na idealny deser – mango lassi

Lassi może być przygotowany na wiele różnych sposobów.

Składniki:

– 6 zielonych strąków kardamonu, opcjonalnie,

– 2 dojrzałe mango,

– 500 g jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu,

– 100 g kostek lodu,

– płynny miód, opcjonalnie.

Przygotowanie:

1. Zmiażdż strąki kardamonu w moździerzu (jeśli go używasz) i odrzuć zielone resztki.

2. Zetrzyj nasiona na drobny proszek i odłóż na bok.

3. Wytnij soczysty miąższ z mango (im bardziej jest sztywny tym lepiej). Pozostaw kamień w środku i przycinaj całą skórę.

4. Umieść miąższ z mango i cały sok w słodkim jogurcie z kostkami lodu, 1 łyżką miodu i zmielonym kardamonem (jeśli go zastosowałeś).

5. Ucieraj aż jogurt będzie gładki i smakowity. Możesz też dodać trochę miodu w razie potrzeby. Natychmiast podawaj.

Mango lassi - idealny przepis na lato - jak przygotowac?

Zalety mango lassi

Lassi zmniejsza kwasowość w żołądku, kolonizuje zdrowymi bakteriami jelita, poprawia odporność, wspomaga trawienie i chłodzi cały organizm nawet w czasie upalnych dni. Zawiera wapń, białko, węglowodany, witaminę A, B i ryboflawinę. Lassi jest doskonałe dla osób, cierpiących na nietolerancję glukozy, ponieważ laktoza przekształca się w galaktozę i glukozę w wyniku działania bakterii. Niektóre bakterie są potrzebne w naszych jelitach.

Ten napój jogurtowy z kardamonem i cynamonem poprawia apetyt i zapewnia zdrowe funkcjonowanie mózgu, dlatego warto go pić.

Zobacz też

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.