Eukaliptus należy do rodziny mirtowatych i jest rośliną powszechnie spotykaną w Australii.

To potężne, wiecznie zielone drzewo, które może osiągnąć wysokość nawet do 70 metrów. Eukaliptus gałkowy znany i ceniony jest głównie ze względu na zawartość olejku lotnego o charakterystycznym, intensywnym i orzeźwiającym zapachu. Jaką moc kryje eukaliptus? W jaki sposób z jego właściwości może korzystać człowiek?

Eukaliptus w kosmetyce

Z niezwykłych właściwości tej rośliny bardzo chętnie korzysta kosmetyka. Tu eukaliptus jest częstym składnikiem kosmetyków stosowanych w trakcie masażu. Można się z nim spotkać również w przypadku wielu past do zębów, w których ceniony jest on właśnie ze względu na swój intensywny i trwały zapach. Znaleźć go można również w płynach do płukania ust oraz w niektórych dezodorantach. Z powodzeniem może być dodatkiem do kąpieli.

Eukaliptus jest bardzo popularny w kosmetyce

Eukaliptus jest bardzo popularny w kosmetyce

Eukaliptus i jego właściwości ceni również medycyna naturalna.

Tu olejek eukaliptusowy jest powszechnie stosowany jako środek wykrztuśny oraz jako środek do inhalacji pomocnych w leczeniu astmy oraz stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Olejek ten jest również chętnie stosowany w walce ze stanami zapalnymi jamy ustnej oraz przy problemach z gardłem. Ze względu na swe właściwości jest też cennym dodatkiem do tych maści, które mają przynosić ulgę osobom dotkniętym reumatyzmem.