Wypadanie włosów – jak zapobiegać?

0

Codzienne wypadanie włosów jest stanem normalnym.

Problem zaczyna się jednak, gdy ilość codziennie gubionych włosów przekracza liczbę trzydziestu, a na głowie widoczne są przerzedzenia. W przypadku takiego stanu warto jest wykonać badania, które pozwolą ustalić, czy w organizmie nie ma istotnych niedoborów. Warto jest zapobiegać wypadaniu włosów poprzez stosowanie odpowiednich zabiegów oraz zdrowej diety.

W jaki sposób można to zrobić?

Jeśli chce się zapobiec wypadaniu włosów domowymi sposobami, najlepiej jest zastosować równocześnie kilka metod. Pierwszym z nich jest picie naparu z pokrzywy. Pokrzywa to zioło, które potrafi uzupełnić niedobory żelaza, a to one często są przyczyną wypadania włosów. Skuteczny w tym celu jest także sok z pokrzywy, jednak ze względu na to, iż smak tego produktu jest dość specyficzny, zaleca się raczej wcieranie go w skórę głowy. Pomaga to wzmocnić cebulki włosów. Inną rośliną, która może być przydatna w przypadku wypadających włosów jest rzepa. Sok z rzepy wcierany codziennie może pomóc w przypadku, gdy cebulki są osłabione. Na rynku dostępne są również szampony z wyciągiem tej rośliny. Decydując się na tego typu kurację należy jednak pamiętać, że sok z rzepy ma bardzo silny zapach.

Na wypadanie włosów jest kilka sprawdzonych rad!

 

Nadmierne wypadanie włosów – olejek rycynowy

Jeśli włosy nadmiernie wypadają można również użyć olejku rycynowego. Chociaż nie zawsze jest on w stanie powstrzymać wypadanie włosów, to jednak może obudzić uśpione cebulki, dzięki czemu włosy będą wydawały się gęstsze. Aby prawidłowo przeprowadzić kurację olejkiem rycynowym, należy najpierw nieco go ogrzać, a następnie wmasowywać w skórę głowy. Niektórzy doradzają, by robić to przy pomocy miękkiej szczoteczki. Olejek należy pozostawić na skórze głowy przynajmniej przez godzinę.

Aby zapobiec wypadaniu włosów warto również wzbogacić swoją dietę w odpowiednie produkty.

Zły stan włosów może być związany między innymi w niedoborze selenu. Składnik ten można znaleźć w świeżej kukurydzy, a nawet w płatkach kukurydzianych. Warto również zadbać o prawidłowy poziom witamin z grupy B. W tym celu można pić codziennie sparzone drożdże piekarskie.

Zobacz też

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.