Aquafaba z ciecierzycy – co z niej przygotować?

Aquafaba, czyi woda po ciecierzycy to ostatnio hit wśród fanów zdrowego odżywiania i stylu życia.

0

 

Aquafaba, czyi woda po ciecierzycy to ostatnio hit wśród fanów zdrowego odżwiania i stylu życia. Woda po ciecierzycy, którą kupujemy w puszce przez większość była odlewana i nikt nawet nie pomyślał, że może być cenna i posłużyć do przygotowania ciekawych potraw. W ujęciu biochemicznym aquafaba to mieszanina białek, węglowodanów i saponin.Odkrycie aquafaby jest nowością ma zaledwie kilka lat i przypisuje się je francuzom. Aquafaba ma z powodzeniem zastepowac jajka u osób cierpiących na alergie pokarmowe lub u wegan, który świadomie eliminują je ze swojej diety. Co w takim razie ciekawego można przygotowac z jej użyciem?

Lody z aquafaby

Ich smak ogranicza właściwie tylko nasza wyobraźnia i owoce które mamy pod ręką. Dla przykładu, do wykonania lodów truskawkowych z aquafaby potrzebujemy:

– szklankę mrożonych truskawek

– wodę z 1 puszki ciecierzycy

– 1/2 szklanki drobnego cukru 

– 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 

Aquafabę ubijamy z dodatkiem octu mikserem na sztywną pianę, dodajemy cukier, dalej ubijamy. Stopniowo dodajemy do zmiksowanej masy zblendowane wcześniej truskawki, dodajemy porcjami, sukcesywnie miejszając mikserem na małych obrotach. Przekładamy do pojemników, mrozimy ok 4-5h.

Mus czekoladowy z aquafaby

Do wykonania pysznego musu z aquafaby potrzeba:

– tabliczkę gorzkiej czekolady

– pół szklanki aquafaby

– łyżkę miodu

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Aqufabę ubijamy na sztywną pianę na średnich obrotach miksera. Do ubitej piany dodajemy przestudzoną czekoladę i miód i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Całość przekładamy do pucharków i schaładzamy w lodówce ok. 1h.

Brownie z aquafaby

Kultowe ciasto czekoladowe także można przygotoważ z użyciem aquafaby! Potrzeba:

– tabliczkę gorzkiej czekolady

– 2 łyzki oleju

– aquafabę z 1 puszki ciecierzycy

– niepełną szklankę mąki pszennej 

– pół szklanki cukru

– 1/4 szklanki ciemnego kakao

– pół łyżeczki proszku do pieczenia

Z aquafaby ubiajmy sztywną pianę, dodając do niej porcjami cukier. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kakao). Suche składniki dodawaj powoli do ubitej piany, mieszjąc drewnianą szpatułką, kolejno dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i olej. Wszytko delikatnie wymieszaj do uzyskania konsystecji musu. Przełóż do blaszki do pieczenia, piecz w temp 170 stopni przez ok. 25 minut. Podawać przestudzone.

Aquafaba jest światną alternatywną dla jajek, można z niej wyczarować prawdziwie królewskie desery. Jeśli masz alergię na jajka lub masz dietę wegańską, koniecznie spróbuj tego fantastycznego odkrycia.

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.