Zbożowe fit batoniki – bez pieczenia!
Jesteś na diecie? A może po prostu lubisz zdrowo się odżywiać?
Jeśli tak, to dzisiejszy przepis skierowany jest właśnie do Ciebie! Przedstawimy w nim prosty i szybki sposób na stworzenie słodkich (a zarazem niskokalorycznych) fit batoników! Z wyglądu przypominają one batoniki muesli dostępne w większości sklepów, ale charakteryzują się naturalnym składem bez odrobiny chemii. Jeżeli brakuje Ci pomysłu na deserową przekąskę – idealnie trafiłaś, zapraszamy do lektury!
Co będzie Ci potrzebne?
• 100g masła orzechowego
• łyżka miodu
• 100g płatków owsianych
• suszone owoce: żurawina, rodzynki, morele
• opcjonalnie orzechy włoskie, migdały
• szczypta cynamonu
• 50ml mleka
• szczypta soli

1) Na początku umieść w metalowej misce 100g masła orzechowego. Dodaj do niego stołową łyżkę miodu i wymieszaj wszystko do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.
2) Następnie do miski wsyp 100g płatków owsianych oraz bakalie: może to być garść rodzynek, żurawiny czy suszonych moreli. Możesz również wzbogacić swoje batoniki o orzechy – migdały czy orzechy włoskie sprawdzą się w tej roli idealnie!
3) Do miski dodaj łyżkę cynamonu lub przyprawy korzennej, szczyptę soli a całość zalej mlekiem w ilości 50ml.
4) Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki celem uzyskania gładkiej i spójnej masy – jeśli płatki owsiane nierównomiernie pokryją się masłem orzechowym, batoniki po upieczeniu będą pękać.
5) Następnie zabierz się za przygotowanie formy do pieczenia – z podanej ilości składników uzyskasz ok. 6-8 batoników. Wystarczy więc, że pieczenie przeprowadzisz w małej keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
6) Całą masę przenieś do foremki. Przy nakładaniu staraj się dociskać masę do dna – dzięki temu uzyskasz zwartą strukturę batoników, bez bąbelków powietrza! Górną część masy również możesz przykryć papierem do pieczenia.
7) Formę włóż do lodówki na minimum 3-4 godziny aby batony mogły się schłodzić. Najlepiej wykonać je wieczorem i umieścić w lodówce na całą noc!
8) Stężoną i schłodzoną masę wyjmij z lodówki i pokrój według uznania na kawałki. Twoje miękkie, fit batoniki są gotowe!
Jak widzisz słodkie przekąski nie muszą być wcale kaloryczne, niezdrowe i czasochłonne! Wypróbuj nasz przepis i delektuj się smakiem własnoręcznie wykonanych, owsianych batoników – gwarantujemy, że nie pożałujesz!